Den (affärsmässiga) vikten av att rida på högtider
Hej och välkommen till första numret av mitt nyhetsbrev! Tack för att just du har valt att vara med i min lilla testpanel som under 3-4 veckor får utvärdera, återkoppla och hissa/dissa formatet.
Ambitionen med nyhetsbrevet är att provtrycka lite idéer kring tillämpad psykologi som sedan kan flytta in i framtida böcker. Jag har dessutom lite skrivkramp så att veckovis få summera lärdomar, läsning och länkar blir ett bra utlopp för eventuell överskottsenergi.
Tanken är att skriva koncist och veckovis så vi drar igång direkt med veckans spaning.
Bejaka högtiderna
I veckan har butiker och restauranger dekorerats med pumpor, spöken och spindelväv. Själv tvingades jag avnjuta en middag på en hamburgeria till bredden fylld av spindelväv och spöklika budskap skrivet i orange. Veckans avsnitt av Börspodden (avsnitt 323) påminde mig dock om hur viktigt det är för butiker att anamma alla högtider som dyker upp – stora som små, svenska som amerikanska. I avsnittet påpekade Johan och John vilken total miss Clas Ohlson verkar ha gjort i det att de valt bort att Halloween-skylta till förmån för en på tok förtidig start på julskyltningen.
Nog för att vi är många som ser rött under denna orangea högtid, men frågan är om man som butikskedja har råd att spela svår?
Börspoddens utspel om Clas Ohlsons idioti (deras ord) fick mig att tänka på Katy Milkmans forskning kring den så kallade fresh start effekten. I korthet har Milkman identifierat hur en rad beteenden kopplade till hälsa och välmående varierar på ett förutsägbart sätt under året: vi tränar i högre utsträckning i början av året, ny månad och ny vecka. Detsamma verkar gälla ambitioner att äta mer hälsosamt. I senare forskning har Milkman skapat egna högtider så som "vårens första dag" vilket verkar ha triggat många av hennes studenter vid Wharton att ta sig ut i löpspåret.
Clas Ohlson ska kanske hyllas för att de inte rycktes med i Halloween-hetsen. Eller så förtjänar de Börspoddens kritik då de uppenbarligen underskattat högtiders effekt på våra beteenden. Själv har jag aldrig varit med om en kund som ångrat att de skapat eller hakat på en högtid – även om de kanske känner sig lite smutsiga efteråt.
Mitt mest använda ramverk
Min ambition är att i varje nyhetsbrev dela med mig av en övning eller metod som jag själv ofta använder i mina uppdrag som beteendedesigner. Ett sådant som jag alltid återkommer till är EAST-ramverket framtaget av Behavioural Insights Team. EAST hjälper dig att skapa designinsatser som gör önskade beteenden:
Easy
Attractive
Social
Timely
För att komma igång med ramverket bör du omgående läsa dessa 53 (luftiga) sidor.
Läser just nu
Prosocial: using evolutionary science to build productive, equitable, and collaborative groups av psykologen Steven Hayes med flera. I senare nyhetsbrev kommer jag dela några lärdomar från boken som alltså handlar om att öka graden prosociala beteenden hos små och stora grupper. Bokens disposition utgår från Elinor Ostroms forskning om vad som kännetecknar framgångsrika team, något som mina vänner på Habitud också gjorde i sin bok Ensam eller stark från 2017.
Aktuella kurser
6 november/30 januari: Masterclass i webbpsykologi och beteendedesign via Webbdagarna.
14 november: Beteendedesign och nudging på digitala plattformar via Dagens Industri.
4 februari till 22 april: Bootcamp i digitala beteenden (4 halvdagar) via Natur & Kultur.