Niklas Laninges nyhetsbrev #134
Välkommen till ännu en söndag med ännu ett nyhetsbrev på temat beteende och design och innovationer kopplat till just beteendeförändring.
Stort tack till alla er som nappade på mitt erbjudande om att köpa boken Digitala beteenden för 175 kronor, mejla mig om du missat denna sommardeal.
Så till dagens meny:
Åsikt: Vem är Sveriges Brian Chesky?
Kunskap: Lidl-paradoxen
Inspiration: Rekommenderad sommarläsning
Läst i veckan: Hela havet stormar av Sara Kristoffersson
Tips: Rabatt på beteendekommunikation
Tips 2: Jag poddar om krisledning
Vem är Sveriges Brian Chesky?
Som beteendekonsult får jag bekanta mig med mängder av digitala tjänster. Allt från kommunikationsplattformar för försörjningsstödstagare till sparappar skapade för unga vuxna. Det är mer regel än undantag att jag själv inte är en användare av de tjänster som jag och teamet ska förbättra. Än mer sällan en regelbunden användare.
Det som dock skrämmer mig är att personerna som anlitar mig verkar vara precis som jag – de använder inte sin egen tjänst. Det finns absolut de som kan varenda hörn av den digitala tjänst den jobbar med, men dessa är enligt min uppfattning ett undantag.
Jag träffar allt ifrån appkillar som aldrig använder den vårdapp de designar till myndighetspersoner som är så långt ifrån användaren att man aldrig ens nämner det värde den digitala tjänsten är tänkt att skapa för användaren.
På ett sätt ska jag kanske vara tacksam över detta, som konsult blir det ju enklare att skapa värde om man bara behöver påpeka de mest uppenbara missarna. Enkelt förvisso, men som alla vet så är det roligaste arbetet det som utförs tillsammans med personer som är experter på sin grej.
Vilket fått mig att tänka mycket på Brain Chesky.
Brain Chesky – näringslivets undantag?
Min romans med Airbnb har pågått i över tio år, här kommer ännu ett bidrag. Chesky är alltså VD för sagda bolag och en riktigt slipad sådan. När andra teknik-VD:ar drabbas av storhetsvansinne och tar sig friheten att agera expert på varje aktuellt debattämne fokuserar Chesky på produkten.
Sedan ett bra tag tillbaka så har han valt att resa runt i USA och bo och arbeta från Airbnb-boenden landet runt. Delvis verkar detta vara ett liv som passar Chesky och hans hund, delvis är det för att tvinga sig själv fokusera på det viktiga: produkten och användarupplevelsen. Enligt Chesky är det lätt att man som VD fastnar i organisatoriska frågor som handlar om allt annat än produkten. Som VD vill han vara den som kan produkten bäst av alla på hela bolaget, något som hans livsstil leder till.
Nu funderar jag över vem som är en svensk Brian Chesky. Nog för att även de svenska VD-lönerna är höga men jag kan förstås inte kräva att man som företagsledare bokstavligen bor i sin produkt varje dag.
Det vore är däremot intressant att höra om det finns någon som delar Cheskys besatthet av att förstå och använda den produkt eller tjänst man utvecklar. Har du någon kandidat får du gärna mejla hens namn till mig. Vore intressant att försöka få till en intervju med en så driven person.
Lidl-paradoxen
I boken Hela havet stormar (se nedan) kom jag i kontakt med begreppet Lidl -paradoxen. Begreppet myntades av kulturskribenten Kay Glans när denne intervjuade några Greenpeace-aktivister som nyligen iscensatt en auktion mot butikskedjan Coop.
– Varför går ni så hårt mot Coop, Lidl är ju mycket värre, påpekade Glans.
– Lidl är meningslöst, menade aktivisterna. De struntar i oss. Men Coop, dom lyssnar.
Lidl-paradoxen är alltså när någon attackerar en person, organisation, institution med mera för att denne skulle agera omoraliskt och skadligt, trots att det finns betydligt värre aktörer i samma bransch. Målet för attacken har dock valts ut för att man kan förvänta sig både en reaktion och förändring från denne medan de värre aktörerna bara hade ignorerat attacken.
Som med alla socialpsykologiska fenomen så är Lidl-paradoxen ingen naturlag men nog dyker den upp då och då. Exempelvis nyligen när SvD-journalisten Greta Thurfjell kritiserade poddarna Liv Strömqvist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli för ett av deras reklamsamarbeten.
Av alla poddare och influencers man kan kritisera så hamnar sannolikt duon längst ner på listan. Trots detta var de just dem som Thurfjell valde att lyfta upp i sin artikel om sell outs. Enligt mig ett typiskt fall av Lidl-paradoxen.
Rekommenderad sommarläsning
Midsommar är runt hörnet och likaså semestern. En av er läsare undrade om jag samlade mina boktips någonstans. Detta sker främst på min författarsida på Goodreads, men här har du 2022s hittills bästa läsupplevelser:
Röda korset av Sajsa Filipenko: fängslande roman om en kvinnas öde i det sovjetiska Belarus.
Bröd och Mjölk av Karolina Ramqvist: En bladvändare där mat spelar huvudrollen.
Babetta av Nina Wähä: Inte stor litteratur men består främst av innehållslösa dagar vid en pool/i ett hus med pool så riktigt bra sommar-feeling.
Girig-Sverige av Andreas Cervenka: Sannolik Augustvinnare och 2022 års viktigaste faktabok. Tyvärr något av en downer så spara till slutet av semestern.
Läst i veckan
I veckan har jag läst Hela havet stormar av Sara Kristoffersson. För något år sedan så spelade författaren huvudrollen i en kulturdebatt kring namnet på en av lokalerna på skolan Konstfack där Kristoffersson är verksam.
Det finns sannolikt många böcker du hellre vill och bör läsa än denna. Har du dock tid över så funkar de ca 100 sidorna som ett utmärkt tidsdokument över samtiden. Boken ger dessutom en inblick i hur en svensk myndighet krishanterar.
Spoiler: inte bra.
Tips: Rabatt på beteendekommunikation
I veckan har Sveriges kommunikatörer färdigställt en ny onlinekurs där jag lär ut grunderna i beteendeinformerad kommunikation. Fördelat på sex lektioner får du lära dig analysera problem, identifiera målbeteenden och skapa kommunikationsinsatser som förändrar beteenden.
Här kan du läsa mer om kursen.
Är den något för dig så har du en liten rabatt att inkassera som nyhetsbrevsprenumerant. Om du skriver in ”Niklas Laninges nyhetsprenumerant” i fältet Specialkost eller andra behov (frivillig) så får du 500 kronor rabatt på kursen.
Tips 2: Podcast om krisledning
I veckan var jag med i Krisledningspodden. Det blev mer beteendeinsikter, ISLAGIATT och COM-B än krisledning men hittills verkar lyssnare nöjda.