Niklas Laninges nyhetsbrev #171
Godmorgon och välkommen till ännu ett nummer av mitt nyhetsbrev om beteendeförändring.
Jag vill inleda med att skicka ett extra varmt välkomnande till alla nya prenumeranter från design- och ehandelsbyrån Grebban samt ett stort tack till er kollega Anton som skickade ut detta fin fina tips på Grebbans Slack.
Hoppas att ni på Grebban, och alla ni andra 3428 prenumeranter, hittar något matnyttigt i dagens meny:
Kunskap: Identitet istället för verb – en konverteringssuccé?
Inspiration: Så använder Reddit tekniken Beteendebyte
Inspiration: Ännu en vältajmad trigger från Dreams
Inspiration: Gustaf Alströmer påminner startups om the adoption curve
Identitet istället för verb – en konverteringssuccé?
Jag fick tips om en trevlig artikel på Harvard Business Review som kom med ett enkelt och användbart tips. Tipset bygger på Jonah Bergers (professor vid Wharton School) forskning och det låter ungefär så här:
Istället för att dina call to actions ska vara ett verb så som “dela”, “köp", “rösta” har Berger sett att det är betydligt mer effektivt att istället ha en call to action som anspelar på någons identitet. Istället för att uppmana någon att “rösta” i valet verkar betydligt fler agera om de uppmanas att “bli en röstare” (låter bättre på engelska). Istället för att uppmana någon att “dela” är det bättre med prompten “var en som delar med sig” eller “var generös”.
Tydligen ska det omvända också vara effektivt. Istället för att uppmana någon att “inte fuska” ska frasen “var inte en fuskare” ge bättre resultat.
Vi testar det hela i praktiken:
Som du ser så uppskattar bland annat chefer på ledande designbyråer innehållet i mina nyhetsbrev. Sprid kunskapen genom att vara en “delare”, tyvärr genom att trycka på knappen “share” nedan (fast text jag inte kan påverka).
Så använder Reddit tekniken Beteendebyte
Du som läst nyhetsbrevet i minst några månader känner igen begreppet beteenndeförändringstekniker. Dessa är byggstenarna som vi utgår från i alla de beteendeförändrande insatserna som jag och teamet skapar. Till skillnad från det klassiska nudge-tänket så använder man sällan EN enda beteendeförändringsteknik i en insats (exempelvis ny funktion, nytt flöde, ny copy, kommunikationskampanj) utan en beteendeförändrande insats ska bygga på tekniker designade för att adressera alla de barriärer som ens användare upplever.
Då och då stöter jag dock på en klockren tillämpning av en specifik beteendeförädringsteknik. Som i fallet nedan där Reddit använder tekniken Beteendebyte då man ger användare som når sajten via webbläsaren en tydlig uppmaning om att istället läsa samma innehåll via Reddits egna app.
Beteendebyte kan vara en bra teknik när ens användare uppger att de inte riktigt vet hur de utför rätt beteende. Det är ju inte svårt att föreställa sig att alla förutom trogna Redditanvändare inte reflexmässigt konsumerar Reddits innehåll via en app istället för en sajt. Vilket också är varför Reddit frågar oss gång på gång om vi inte ska göra samma beteende via företagets app – alltså ett klassiskt beteendebyte.
Ännu en vältajmad trigger från Dreams
Vännerna på sparappen Dreams kan som många redan vet sin psykologi. Exempelvis så brukar det bli så att uppmaningar som anspelar på något aktuellt både fångar mottagarens uppmärksamhet bättre och ökar sannolikheten att hen agerar. Gänget på Dreams har exempelvis gjort notiser och kampanjer på händelser som Black friday, fotbolls-VM, skatteåterbäring, måndagar och nu: elstödet.
Den här typen av säsongsanpassad kommunikation är gammal som gatan, många av er som läser nyhetsbrevet är nog gamla att minnas alla reklamblad under augusti månad som försökte marknadsföra kläder, pennor, böcker etc. som en naturlig del av den kommande skolstarten.
Min känsla är att många drar sig för att anspela på något aktuellt då det känns lite “gjort”. Min rekommendation är att våga stå emot en sådan impuls och istället göra som Dreams-gänget: kör!
Gustaf Alströmer påminner startups om “the adoption curve”
För några veckor sedan blev Gustaf Alströmer intervjuad i podden Lenny’s podcast, en podd om produktutveckling jag varmt rekommenderar. Gustaf är verksam på startup-inkubatorn Y Combinator och har således coachat över 600 nystartade teknikbolag. Det var i denna intervju som jag fick tipset om Y Combinators lista över områden inom så kallad “climate tech” som de gärna ser att entreprenörer tar sig an, jag har sammanfattat några av dem här.
I samma podd repeterade Gustaf en sanning som han behöver påminna nästan alla entreprenörer han coachar:
90 procent av alla potentiella användare är inte early adopters. Deras incitament är att inte ta risk, att inte pröva något nytt.
Han syftar så klart på den så kallade “adoption-kurvan” som visar vilka olika typer av användare som en innovation behöver ta sig igenom för att slutligen nå 100 procent av en marknad.
Även konsultbolag som vi på Nordic Behaviour Group vandrar sannolikt igenom samma steg. Användare av alla nya tjänster och produkter är nyfikna och nytänkande personer med ett stort behov av att testa något nytt, samtidigt som de är väldigt okänsliga för risker och förluster. De är villiga att testa något nytt, blir det inte som de tänkt sig är det inte hela världen.
Det Gustaf behöver påminna sina deltagare om är att nyss nämnda drag inte kännetecknar den genomsnittlige potentiella användaren. Som entreprenör eller produktutvecklare ska man således vara försiktig med att generalisera lärdomar från tidiga kunder och inte tro att de behöver samma sak som kund nummer 100 behöver.
Detta är en lärdom jag själv behöver påminna mig om regelbundet.