Niklas Laninges nyhetsbrev #184
AI-assistenter, mörk beteendedesign från Amazon, rekrytering i AI-åldern och Taylor Swift.
Godmorgon!
Det blev lajkrekord på förra veckans nyhetsbrev, stort tack!
Innan dagens meny vill jag avverka några tips som faller in under begreppet shameless promotion:
Webbinarium om framtiden för ämnet beteendeinsikter (gör som 250 andra och anmäl dig).
Något off-topic, men är du vin- och nyhetsbrevsconnoisseur så ska du skriva upp dig på detta nyhetsbrev.
Så till dagens meny:
Kunskap: Så vill Sveriges vassaste talang-psykolog att du ska rekrytera i AI-åldern
Nyhet: Amerikanska Konsumentverket (FTC) slår Amazon på fingrarna för användning av dark patterns
Inspiration: Shopifys nya AI-assisten, en byrå-dödare?
Inspiration: Taylor Swift kan det här med incitament!
Läst i veckan: Tonårsböcker, ett annat USA och årets ledarskapsbok
Får du fem personer att skriva upp sig på nyhetsbrevet postar jag en bok till dig. Använd knappen nedan för att delta.
Så vill Sveriges vassaste talang-psykolog att du ska rekrytera i AI-åldern
Full transparens: psykologen Kajsa Asplund är en vän och inspirationskälla så jag är lite partisk nedan.
Kajsa har nämligen skrivit ett kärnfullt debattinlägg på Dagens Industri (ej bakom betalvägg) där hon och hennes kollega Malcolm pratar om hur man bör agera kring rekrytering nu när vi äntrar AI-åldern. Vi som rekryterar måste tänka om, menar Kajsa och Malcolm, delvis för att skillnaderna mellan en bra och dålig rekrytering aldrig varit större. En anställd som använder AI-verktyg kommer utan tvekan vara minst fem gånger mer effektiv än den som jobbar på som vanligt. Jag har sedan länge pratat om att denna klyfta skrämmer mig.
Så hur ska man då göra?
Författarna till artikeln menar att vi ska gå bort ifrån de traditionella sätten att utvärdera en kandidat. Istället för CV, examen, referenser och erfarenheter ska vi titta på aspekter som säger mer om kandidatens potential. De traditionella metoderna fångar historian, viktigt, men än viktigare är det att förstå kandidatens förmåga att växa, att lära sig något nytt och att göra något annat än de gör idag.
Ett sätt att få fatt på sådana förmågor är genom olika typer av tester. Kajsa och Malcolm är förvisso part i målet då de driver testbolaget Alva labs, men det betyder inte att de har fel. Jag har själv flera positiva upplevelser av att just rekrytera med hjälp av standardiserade test, inte minst eftersom det hjälpt mig att hitta just personer med potential snarare än ett långt CV.
Läs gärna hela debattinlägget och bilda dig en egen uppfattning.
Amerikanska Konsumentverket (FTC) slår Amazon på fingrarna
Eftersom vi alla är beroende av de stora amerikanska plattformarna känns det nästan som att amerikanska FTC och EU:s motsvarighet blir allt viktigare för oss svenska konsumenter än vårt egna Konsumentverk. Jag menar, vad kan tjänstemännen på denna myndighet göra när Apple, Google, Meta, Netflix etc. behandlar oss användare dåligt?
Jag är därför väldigt intresserad av vad amerikanska FTC håller på med. När de står upp för den amerikanska konsumenten står de ju trots allt också upp för mig. Nu senast har man gett sig på Amazon på grund av företagets högst tvivelaktiga strategi för att få fler att anmäla sig till tjänsten Amazon Prime.
Bland annat har företaget gjort så att kunder nästan omedvetet skriver upp sig på ett Prime-medlemskap. Sen har de också gjort det väldigt krångligt att säga upp sagda medlemskap. Den här typen av strategier, ofta kallade dark patterns, är inget ovanligt. Själv tycker jag att det är trist att företag känner att man måste använda dark patterns för att behålla kunder, men de gör ju inget olagligt förens dess att ansvariga myndigheter säger till.
Om du vet mer om huruvida svenska Konkurrensverket vidtagit liknande åtgärder får du gärna säga till.
Läs mer om FTC:s klagomål här.
Shopifys nya AI-assisten, en byrå-dödare?
2015 var jag på konferensen South by south west, en teknikkonferens i Austin som du verkligen INTE behöver besöka.
En av konferensens bästa paneler innehöll ett samtal med grundaren av iRobot, alltså företaget som sannolikt gjort din robotdammsugare. Grundaren, Rodney Brooks, pratade om det uppskruvade tonläget kring att “maskinerna ska ta våra jobb”. Robotar, menade han, är riktigt dåliga på att hjälpa oss. Exempelvis är vi decennier ifrån att skapa en robot som kan göra så här, sa han samtidigt som han reste sig upp och plockade upp ett mynt ur sin ficka.
Manuellt arbete är svårt för en robot att utföra, det är mycket mer sannolikt att vi kunskapsarbetare blir ersatta av en maskin inom tio år menade han.
Jag kom att tänka på Brooks ord när jag såg ehandelsplattformen Shopifys nyhet: en AI-assistent för företagets kunder.
Har du två minuter över kan du se en demonstration här och läsa om den här. I korthet så är detta en AI-assistent som du som ehandlare kan be om uppgifter som:
“Varför har vi sålt mindre av produkt X denna säsong jämfört med tidigare år?”
“Sätt alla produkter inom kategori Y på rea med 20 procent.”
“Byt design på webbshoppen till ett vintertema.”
Vi pratar om uppgifter som krävt rätt många timmar från en enskild företagare, eller rätt många tusenlappar för den som har råd att anlita en webb-, design- eller analysbyrå.
AI-assistenten ifråga heter Sidekick och är förvisso inte lanserad än, men jag vågar tro att funktionen kommer att få kraftiga, negativa, konsekvenser för små webbyrårer världen över.
Taylor Swift kan det här med incitament!
Jag är varken en swifty eller så värst insatt i Taylor Swifts karriär, än mindre hennes katalog. När en artist lyckas ha tio låtar på Billbords topplista och lyckas omsätta en miljard dollar på en turné är det dock värt att ta reda på vad som är grejen med Taylor Swift.
Till att börja med kan jag (som eventuellt sista person i världen) konstatera att musiken är objektivt sett bra och att Swift har ett sinne för affärer och marknadsföring.
Den här artikeln från Rolling Stone visar också att hon verkar anstränga sig för att vara en bra arbetsgivare. Exempelvis kan man läsa att hon tidigare betalat ut bonusar till de ca 50 lastbilschaufförer som arbetat på hennes senaste turné (chafförerna fick 100 000 dollar var). Sen framgår det att alla som arbetar med hennes miljardturné nu får ta del av framgångarna. Personalstyrkan (oklart hur stor) får dela på en bonus på hela 55 miljoner dollar.
Nu är det mer än pengar som avgör om en arbetsgivare är bra eller dålig men jag fann det inspirerande att höra att ett så pass individfokuserat företag som en turné med en popstjärna arbetar med rörliga, prestationsbaserade, incitament.
Läst i veckan
I veckan har jag läst klart tre böcker:
Lyssnar din tonåring? av Liria Ortiz och Charlotte Skoglund
Skymning i Amerika av Malin Ekman
Scaling people av Claire Hughes Johnson
Jag har lärt mig massor av dessa tre böcker. Den sistnämnda kommer kvala in på min lista över årets bästa böcker. Jag delar därför några lärdomar från just Scaling people de i kommande nyhetsbreven.
Även de två förstnämnda böckerna har lärt mig massor. Lyssnar din tonåring? har hjälpt mig en hel del i hur jag ska interagera med den tweenie jag har här hemma. Bland annat tränar jag mig att undvika den så kallade “rättningsreflexen”, det vill säga att säga emot och gå in i argumentation. Istället försöker jag möta bråk och allmänt “störigt beteende” med öppenhet och nyfikenhet. Jag har också lärt mig att bjuda in tweenien i fråga när det kommer till problemlösning, istället för att direkt säga hur vi ska ha det.
Läs boken om du har en bråkig tonåring eller snart tonåring där hemma.
Skymning i Amerika läser du för att få ett annat perspektiv på USA. Journalisten Malin Ekman (USA-korre för SvD) lyfter upp historier från landet som sällan når hit. Det är tyvärr dyster läsning, exempelvis som i det inledande kapitlet om den skenande hemlösheten på västkusten.