Niklas Laninges nyhetsbrev #193
Därför sitter den svenska konsertbesökaren, inspirerande interaktioner och ett AI-verktyg som du gärna får testa.
Godmorgon och välkommen till ännu ett veckoslut med diverse beteendetips och nyheter!
Du vet väl att du som tipsar andra om nyhetsbrevet får fin fina belöningar? Jag snackar böcker, klistermärken, handledning med mera. Knappen nedan gäller för att komma åt belöningarna:
Så till dagens meny:
Åsikt: Beyonce och Busta Rhymes – därför sitter den svenska publiken
Tips: AI-verktyg för konversationer istället för enkäter
Inspiration: Canva vet hur man säljer in ett nyhetsbrev
Inspiration: Snygg förankring från Elcykelpunkten
Oinspirerande: Instacarts fula försök kring dricks
Nyhetssvep: Fyra länkar som gör mig glad
Inbjudan: Kutsu sinulle, joka asut Helsingissä. 😊🇫🇮
Obokad den 30/11 kl 9:00? Inte länge till!
Beyonce och Busta Rhymes hör upp! Därför sitter den svenska publiken
Först klagade Beyonce på den svenska publiken, sen var det rapparen Busta Rhymes tur. Jag pratar om världsartisters frustration över den svenska publiken och den sittfest som varje större konsert numera verkar bli.
Den sistnämnde ska ha skrikit följande under sin konsert i Stockholm:
“Stockholm, Sverige i kväll - nej! Jag har spelat i Sverige i 30 år, jag tror att jag gillar det gamla Sverige mer än det nya. I det gamla Sverige såg man inga människor som satt ner. Res er upp för fan, och representera er stad”
Och:
“Ni ser ut som gamla gubbar, res er upp för fan.”
Jag misstänker att problemet med en allt mer stillasittande publik faktiskt handlar om att de inte bara ser ut som gamla gubbar (eller tanter) – publiken på den här typen av konserter består till stor del av just “gubbar och tanter”.
Bild från Busta Rhymes spelning på Globen. Bildcred: DALL-E 3.
I tidigare nyhetsbrev har jag skrivit om hur musikbranschen blivit en marknad som präglas av att “vinnaren tar allt”: majoriteten av musiken som strömmas är gammal musik och små och mellanstora akter har svårt att sälja biljetter till mindre konserter för ca 300-500 personer.
Mellanregistret försvinner och de trygga jättarna dominerar.
Så varför sitter då den svenska publiken?
Min tes handlar om deras ålder. Busta Rhymes är 51 år, detsamma gäller säkert flera av hans svenska fans. De må ha stått upp och hoppat när “Busta” spelade i Sverige på 90-talet, men 2023 är de mer bekväma. Även Beyonces fans är sannolikt också äldre. Visst, Beyonce har varit bra på att förnya sig men om man precis som jag hittade artisten genom låten Survivor (från 2001) så kommer man vara rätt gammal när man ser henne på Friends arena 2023.
En annan anledning till varför dagens konsertbesökare sitter ner, för att de alltså är gamla, är också för att de är rika. Eller nja, rikare än den yngre publiken iallafall. Dessa har ju knappast råd att gå på den här typen av konserter numera. I USA är genomsnittspriset för en biljett till någon av de 100 största turnéerna i landet nu uppe i 120 dollar. För oss som lever i svenska kronor, men som vill se artister som tar betalt i amerikanska dollar, är prisökningen nedan förstås ännu större.
Grafen kommer från artikeln It’s getting too expensive to have fun, ja en artikel vars titel förklarar hela innehållet. Men läs den ändå.
Så tillbaka till ursprungsfrågan: varför är det så svårt för världsartister att få den svenska publiken att stå upp under en konsert? Frågar du mig så handlar det alltså om att medelåldern för konsertbesökare är högre än den var för 10-20 år sedan. Den är högre för att det idag bara finns stora arenakonserter vars biljettpriser 100 procent högre än de var för 10 år sedan. Majoriteten av de artister som kan sälja ut sagda arenor slog dessutom igenom för just 10-20 år sedan, så ja de är numera i medelåldern.
AI-verktyg för konversationer istället för enkäter
Jag har hittat ett nytt roligt AI-baserat verktyg som jag tänkte att vi skulle testa ihop. Trove är en ny typ av enkätverktyg som snarare är en konversation än ett formulär. Det hela är snyggt och smidigt, men en del av mig känner att Trove kanske löser ett problem som inte finns.
Jag skapade en egen enkät/konversation kring det här med betalversion av nyhetsbrev som ett sätt att testa verktyget.
Gör din röst hörd, svara på enkäten och se om detta AI-verktyg är något för dig.
Canva vet hur man säljer in ett nyhetsbrev
Använder du “designprogrammet” Canva? Inte? Gör det, det är fantastiskt! Jag började nyligen och det har varit en fröjd.
Som för så många tjänster så vill Canva att man tackar ja till att få mejl från dem. Här har Canva verkligen tänkt till och ger ett par övertygande argument till varför man ska bjuda in dem i ens inbox.
Notera exempelvis ett gränsfall på renommésnyltning i “Design School” som ju för tankarna till Stanfords legendariska designutbildning.
Ska jag gnälla på något så är det att man borde låtit texten passera en språkgranskare, jag tycker mig se en helt automatiskt översatt text.
Snygg förankring från Elcykelpunkten
Ångrar jag något i livet? Ja en sak: att jag inte blev en elcykelinfluencer när fönstret för detta var öppet.
Jag älskar elcyklar.
Lyckligtvis har min bekant Nic Staeger börjat jobba med just elcyklar så genom hans flöde på Linkedin får jag en lagom dos av det liv jag kunde ha levt.
Nu senast firade Nic och gänget på Elcykelpunkten att man levererat 10 000 elcyklar och här passade man på att berätta exakt hur mycket elbil man hade fått för samma mängd litium: 25 stycken.
Instacarts fula försök kring dricks
Shoutout till psykologen Hector som då och då skickar roliga och knasiga exempel på beteendedesign i hans nya hemland USA. Nu senast var det en interaktion som Instacart tvingar sina kunder att passera ihop om att dessa ska lämna dricks innan deras varor levererats.
Insatsen har väckt en hel del debatt i USA.
Fyra länkar som gör mig glad
Jag är lite slutkörd just nu så här kommer något jag sällan gör – ett par länkar utan så mycket förklaring av innehållet. Länkarna gjorde mig glad så förhoppningsvis har de samma effekt på dig:
Klassikern Mean Girls släpps på Tiktok – i 23 kortare klipp. Kanske är det nästa stora “filmformat” vi ser här, men låt oss hoppas att så inte är fallet.
Vi på Nordic Behaviour Group är ett av sju projekt som får finansiering från Energimyndigheten inom deras satsning “Energieffektivare vardag”. Vi ska undersöka hur vi kapar belastningstoppar för småhusägare – en svår men viktig utmaning.
Mina vänner på bildelningstjänsten Hyre konkretiserar sin framtidsvision om städer med färre bilder.
Psykologen Kajsa Asplund slår hål på myten om specifika drag hos olika generationer. Läsvärt för alla er som gärna pratar Millennials, Generation-Z etc, förvisso något jag främst ser amerikaner hålla på med titt som tätt.
Suomalaiset veljet ja sisaret – katso tänne!
Nästa helg följer jag med min vän Jeroen till Helsingfors för att fira att hans bok nu släpps på finska. Tänk vad kul om någon av mina 50 finska läsare ville komma förbi och säga Hei!
Detaljer hittar du nedan:
Hur gick det med testet av de där AI-verktyget för konversation istället för enkäter?