Niklas Laninges nyhetsbrev #196
Fortsatta tankar om världens bästa beteendekonferens, lärdomar från IEA:s senaste rapport, inspiration från Klarna, muskelmän som inspirerar och en AI-lösning som IMPONERAR!
Godmorgon alla läsare!
Vissa veckor är det lättare än andra att skriva nyhetsbrevet, idag känns som en av de mer lustfyllda så tack för all pepp, alla svar och all feedback som kommer in. Dessa gör det så mycket roligare att slå sig ner framför datorn denna lördagmorgon.
Dagens meny:
Tankar: Slutsatser från min konferensundersökning (se nyhetsbrev #195)
Kunskap: Mina lärdomar från IEA:s World Energy Outlook
Inspiration: Kors i taket – Klarna inspirerar
Läst i veckan: Två biografier av muskliga män
Tips: En AI-baserad ledarskapscoach
Sugen på att se hur ett beteendeprojekt går till, från ax till limpa? Anmäl dig till vårt nästa webbinarium.
Nu kör vi!
Slutsatser från min konferensundersökning
Förra veckan ställde jag en rad frågor till er angående en dröm jag närt ett tag: att skapa den ultimata konferensen om beteendeförändring. Ska jag vara helt ärlig så är det snarare konferensen jag själv skulle velat delta på.
Några snabba slutsatser från undersökningen:
91 procent av er som svarade är positiva till den här typen av konferens (även om urvalet självklart är rätt partiskt)
Ca 1000 kronor verkar anses som det de flesta är villiga att betala, men självklart ska detta vara något en arbetsgivare bör stå för
Praktiska exempel är det överlägset mest önskade innehållet
Stockholm och internet är de platser de flesta anser att konferensen bör äga rum, blir den av kommer den garanterat vara digitalt. Dels på grund av tillgängligheten, men främst för att jag varken har budgeten eller nerverna för att arrangera något fysiskt.
Kort om hur mina tankar går:
Mina tankar har skiftat från “konferens” till utbildning
Ni som använde min tjänst Daily Bits Of (jag vet att ni finns) vet att jag gillar kortare “bits” av kunskap utspritt över tid – så det formatet tänker jag mig för utbildningen
Det ska bli väldigt väldigt praktiska och detaljerade exempel på hur man arbetar rent praktiskt med beteendeförändring utifrån de bästa metoderna
Men…
Jag vill också skapa en plattform till personer som drivit igenom riktigt stora positiva beteendeförändringar. Jag vill ha samtal med personer accelererat skiftet mot grön energi, som förändrat vad vi äter, som förändrat hur Silicon Valley ser på teknik och dess roll i omställning mot ett hållbart samhälle.
Som sagt: en utbildning jag själv vill betala för.
Fortsättningen följer, svara gärna på dagens nyhetsbrev (reply eller i kommentarerna) om du vill veta mer om hur tankearbetet går med utbildningen.
Mina lärdomar från IEA:s World Energy Outlook
I veckan släppte IEA (Internationella energirådet) sin rapport World Energy Outlook. Rapporten sammanfattar läget för de energikällor världen använder, investerar i, lagstiftar om etc. Ja, helt enkelt en herrans massa data som de sedan använder för att göra informerade antaganden om vart vi är på väg, i termer av energi.
Är detta right up your alley så har jag följande att säga: ställ in helgen, och läs rapporten.
För dig som är mer normal och har ett liv, men kanske också ett mindre intresse för energiomställning så kommer här några saker jag tar med mig från rapporten.
Elbilars popularitet ökar – snabbt! Hur snabbt? 2020 var var 25:e bil som såldes i USA en elbil, idag är det var femte. I USA har ju dessutom priset på Teslas model 3 blivit lägre än genomsnittspriset för en genomsnittlig bensindriven bil.
Solenergi ökar – snabbt! Nästan för snabbt… Tillverkningen av solceller är nämligen snabbare än installationstakten, och det trots att det varje dag spenderas en miljard dollar om dagen på solcellsinstallationer.
Planeten är på god väg att nå peaken för fossila bränslen, IEA uppskattar att den nås 2030.
En bild säger som bekant mer än 1000 ord, så ska du bara ta med dig en sak från rapporten är det denna:
Bilden är alltså ett framtidsscenario, men som utgår från de lagar och policies som finns idag.
Jag känner mig hoppfull!
Kors i taket – Klarna inspirerar
Ok, jag erkänner: när det kommer till produkt, finansiell innovation och branding (vilket jag förvisso kan väldigt lite om) så har Klarna alltid imponerat på mig. Sen att deras produkt har lett till att väldigt många fått det för enkelt att leva över sina tillgångar är förkastligt.
I tider då banker och myndigheter engagerar sig mer och mer i kortbedrägerier måste jag verkligen säga att ett mejl som Klarna nyligen skickade ut till sina kunder var väldigt beteendeinformerat, se nedan.
Vad är det jag gillar med detta?
Ett tydligt exempel på hur nätfiske kan se ut
Tydliga instruktioner om för vad man ska kolla efter när man får suspekta mejl
Tre tydligt beskrivna åtgärder (beteenden) man ska vidta om man misstänker att man drabbats av nätfiske
Nåja, det är med “klicka inte” är förvisso ett “inte-beteende” vilket ju är väldigt svårt att utföra, men rådet hade nog varit svårt att formulera på något annat sätt.
Hatten av Klarna!
Läst i veckan
Vissa tar en cigg, andra unnar sig lyxglass, några sträckkollar en TV-serie när de är stressade och behöver slappna av. Själv är mitt sätt att hantera hög stress att läsa biografier skrivna av framgångsrika män som berättar om hur framgångsrika de är – och hur de blev det.
I veckan har sådana “chill pills" bestått av böckerna Så var det med det av Jan Emanuel (ja han) och Be useful: seven tools for life av Arnold Schwarzenegger.
När det kommer till Jan Emanuels bok så innehåller den många bra stories och bokens redaktör (jag vet att det fanns en väldigt aktiv sådan) har gjort mästerverk med språket. Boken är dock väldigt lång så om du inte är larvigt nyfiken på att:
Höra om hur det var att växa upp i Gottsunda på 70- och 80-talet
Hur man gör för att vinna Robinson
Jan Emanuels version av hur han skapade behandlingshem som sedan såldes för ca 250 miljoner
Livet i riksdagen på 00-talet
…så kan du skippa boken. Den är dock stundtals väldigt underhållande och ganska avslöjande.
Arnolds bok får du baske mig läsa. Den är egentligen mer av en självhjälpsbok än en biografi, även om jag aldrig kan få nog av berättelser om hur en film blev till (i detta fall Terminator 1 och 2, True Lies, Twins, Conan med flera).
Jag fann boken inspirerande och lättsmält.
En AI-baserad ledarskapscoach
I veckan släppte OpenAI möjligheten för 3:e partsutvecklare att utveckla sina egna så kallade GPT:s. Alltså typ chatbotar som du når via ChatGPT Plus (kostar 20 dollar/månaden).
Kan detta vara nästa stora ekosystem likt det Apple skapade med sina appar? Många hävdar det.
Någon som kastade sig över möjligheten att utveckla en egen GPT var Johannes Sundlo, skaparen av det matnyttiga nyhetsbrevet FullStack HR.
I sitt senaste nyhetsbrev berättar han om sin nya AI-assisten LeadershipGPT, alltså en tjänst du som betalande användare av ChatGPT kommer åt och som kan hjälpa dig med diverse ledarskaps frågor.
Jag tog en testtur i verktyget, och blev direkt imponerad. Här är utdrag från mitt “samtal” med LeadershipGPT – notera att detta tog Johannes en lång natt av programmering och att Johannes är inte är som alla andra. Men ändå, allt detta efter en natts arbete (och en livstid som HR-proffs).
Här kan du läsa hela chatten med LeadershipGPT.
Hatten av Johannes!