Glad första advent!
Julledigheten närmar sig med stormsteg, vilket knappast kunde varit mer efterlängtat. Min upplevelse är att de jag pratar med är mer stressade än vanligt, en känsla jag delar.
Så till dagens meny:
Tips: Mitt årliga julklappstips
Kunskap: Papperskorgarna fick människor att slänga mindre skräp
Kunskap: Lärdomar från Greylocks AI-rapport
Läst i veckan: Ta din tid av David Larsson Heidenblad och Betong av Thomas Bernhard
Ett grattis till vänner och kunder
Mitt årliga julklappstips
Det finns inga bättre klappar än böcker så självklart vill jag dra mitt strå till stacken och guidea dig till de litterära höjdpunkter jag stött på under året.
Historien om fru Berg av Ingvild Rishøi: Den perfekta presenten till bokslukaren
Be useful av Arnold Schwarzenegger: En inspirerande klapp till tonårskillar
Hjärnspöken av J Bernlef: En klapp till en åldrande släkting men som absolut inte har några problem med minnet
Sakerna vi såg av Hanna Bervoets: En klapp till den med intresse för sociologi, socialpsykologi och internets baksida
Förinta av Michel Houellebecq: Inte läst den ännu? Köp ett ex till dig själv och ett till första bästa vän
Papperskorgarna fick människor att slänga mindre skräp
Har du läst kioskvältaren Managing waste behavior by manipulating the normative appeal of trash bins: Lessons from an urban field experiment?
Självklart inte.
Jag talar om en ny vetenskaplig artikel som presenterar resultatet från en studie som försökt öka användningen av papperskorgar i Gävle. Nio av stadens soptunnor ingick i studien. Några fick se ut som de alltid gjort, några kläddes i orange plast, några kläddes med tryck som skapats av barn i staden. De sistnämnda tunnorna utrustades också med en uppmaning att man inte bör skräpa ner.
Under en vecka mätte man hur mycket skräp tunnorna samlade in och resultatet blev nedslående, i alla fall för stadens barn.
Kontrolltunnorna såväl som de orangea ökade insamlingen, men det motsatta gällde för de som designats om med hjälp av barn. Varför denna effekt uppstod är svårt att säga, men studien lär oss ännu en gång om värdet av att testa våra idéer i liten skala för att se om de är värda att skalas upp.
Resultaten sammanfattas fint i bilden nedan.
Lärdomar från Greylocks AI-artikel
Riskkapitalisterna på Greylock Ventures släppte för ett tag sedan en längre artikel om AI och vilka möjligheter de ser när det kommer till just produktutveckling.
Jag fastnade främst för denna bild rapporten:
Ovan används för att visa på den otroliga potential som finns i så kallade co-pilot produkter. En co-pilot kan ses som en AI-assistent som hjälper dig i ditt arbete i ett program. Tänk dig det gamla goa gemet (Clippy) i Word fast på steroider. Det finns redan co-pilots som används av miljontals programmerare för att hjälpa dem skriva bättre kod, medan de skriver den.
De flesta av oss är dock inte programmerare. Däremot är vi många som använder bokföringsprogram, som skriver texter, redigerar bilder, sitter i CRM-system med mera. Det är här Greylock ser en otrolig potential och förutspår att vi kommer att överösas av sådana tjänster de kommande åren. Ett rimligt antagande med tanke på att mycket av det vi kunskapsarbetare gör i sådana program egentligen kan utföras bättre av maskiner.
Eller som man uttrycker det i rapporten:
Most knowledge work involves analyzing and transforming data, a task that algorithms are better suited for.
Läs gärna hela rapporten och se vilka godbitar du själv hittar.
Läst i veckan
Ta din tid av David Larsson Heidenblad kan ses som en uppdaterad version av Bodil Jönssons Tio tankar om tid. Alltså, en självhjäpsbok med hög akademisk svansföring som ger konkreta råd till dig som ibland har svårt att få tiden att räcka till.
Jag fortsätter min Bernhard-fas med ännu en klassiker från Österrikaren. I veckan har jag avverkat Betong, en historia om uppskjutande, syskonhat och som alltid när det kommer till Bernhard: en rejäl dos förakt till det egna hemlandet.
Ett grattis till vänner och kunder
Det är award season i hållbarhetssvängen och givetvis vill jag skicka iväg gratulationer till några av säsongens vinnare.
Först vill jag skicka ett grattis till mina vänner på Laholmshem och Väsbyhem som tilldelades priset som Årets hållbarhetsinspiratör på Vitec Awards, detta för ett projekt som vi drivit ihop med dem.
Här kan du höra en intervju med Johanna från Laholmshem som berättar om projektet och här finns en föreläsning med Azarina från Väsbyhem när hon gör det samma.
Sen vill jag skicka ett tack till mina vänner på Panter och Chalmers Industriteknik som kammade hem Årets Specialpris på Återvinningsgalan i veckan. De prisades för sitt gemensamma projekt Retake som under 2023 skapat tre helt engångsfria events.
Så här glada blev de (Klas från Chalmers industriteknik och Anna och Clara från Panter):
Panter, ett pantsystem för flergångsmuggar, har på många sätt realiserat en idé jag skrev om i nyhetsbrev #69. Med en ny lag kring engångsförpackningar runt hörnet kan jag väl konstatera att jag tänkte helt rätt redan 2021.
Vill du sprida ordet om nyhetsbrevet till andra, och samtidigt bli belönad av mig? Använd knappen nedan! Tack på förhand!
Tack för juklappstipsen!