God Vasaloppsmorgon bästa läsare, och 3017 tack för att du har bidragit till att vi nu är 3017 personer som läser detta nyhetsbrev!
Jag har haft sportlov och således inte haft samma “beteendeglasögon” på mig som under en vanlig vecka. Dagens meny är således lite kortare än vanligt:
Kunskap: När namnet avgör hur mycket vi äter
Inspiration: Wallstreet journals situationsanpassade prompt
Inspiration: Apple gör laddningen ren – per default
Tips: Psykologkritik mot Sellpy
Nästa nästa vecka kör vi ett webbinarium med psykologkandidaten Fredrik Nilsson på temat social mobilitet. På grund av diverse omständigheter blir webbinariet den 14:e istället för den 10:e mars.
Ämnet må vara smalt men viktigt, precis så vi på Nordic Behaviour Group vill ha det. Här anmäler du dig.
När namnet avgör hur mycket vi äter
Den vetenskapliga artikeln Naming Matters: Prompting Smaller Portions in an Online RCT kretsar kring ett online-experiment där man undersökte hur beskrivningen av portionsstorlekar påverkade beslutsfattande. Studien och dess resultat var så pass enkel men givande att jag tänkte att någon därute bör bli inspirerad och testa något liknande.
Försöksdeltagare slumpades in i en av fyra grupper som fick välja mat från en meny där portionsstorlekarna beskrevs på följande sätt:
ingen beskrivning (för den mindre storleken och large (för den större)
standard och large
just right och large
ingen beskrivning (för den mindre och hearty
Namn två och tre hade båda signifikant effekt när det kommer till att få deltagarna att välja mindre portionsstorlekar jämfört med namn ett (som utgjorde kontrollgruppen). I båda fallen ledde namnen till ca tio procent fler valde mindre storlekar.
Det är förvisso svårt att se att restaurangägare skulle vilja tillämpa denna forskning rakt av då dessa nog ofta har incitament att få gäster att välja större portioner.
Däremot så kan nog många som sagt inspireras av det här med att “labba” lite med namn på de produkter man säljer.
Wallstreet journals situationsanpassade prompt
Som så många har jag snöat in på skandalen kring kryptobörsen FTX och dess grundare Sam Bankman-Fried. Ingen är ännu dömd men som det ser ut har denna man förskingrat miljarder av dollar från inte ont anande småsparare som hoppades bli rika på kryptovalutor.
Nyligen läste jag ännu en artikel om skandalen, denna gång på wsj.com, och mitt i texten om krypto-bluffen dök en snygg liten puff upp där jag som läsare med ett knapptryck kunder börjar prenumerera på tidningens nyhetsbrev om just kryptovalutor.
Jag får ofta frågan om det inte finns mycket inspiration att hämta från spelbolag när det kommer till beteendedesign. Många antar att bara för att dessa företag jobbar med beteenden som kan vara beroendeframkallande så borde de vara riktigt bra på beteendeförändring, eller kanske mer korrekt manipulation
Min erfarenhet är att så sällan är fallet, sannolikt för att det nog inte är så svårt att få en person att spela för mer pengar än hen planerat att göra. Den största utmaning för spelbolag och dess anställda är nog att begrava all form av etik och moral, att se sig själv i spegeln eller att berätta för sina barn vad man arbetar med. Mer om detta i ett annat nyhetsbrev…
Nej, söker du efter inspirerande beteendedesign så är det till de amerikanska tidningarna du ska söka dig. I min mening är det de som jobbar i uppförsbacke som tvingats bli bäst på beteendedesign. Och vad kan vara mer uppförsbacke 2023 än att ta betalt för skriven text – PÅ INTERNET?!
Apple gör laddningen ren – per default
Läser du dagens utgåva på din Iphone? Kanske till och med via Substacks egen app? Ta och gå till inställningar och batteridelen så får du sannolikt se något nytt.
Eller så spanar du bara in bilden nedan.
I den senaste versionen av sitt operativsystem så har Apple alltså smugit in mjukvara som alltså ser till att när din telefon väl laddas så ska det främst vara med energi med så lågt CO2-avtryck som möjligt. Som användare har du inte behövt göra ett dugg för att få igång funktionen – den är på per automatik.
Apples initiativ är ett klockrent exempel på en så kallad midstream-lösning som jag skrev om för två veckor sedan. En sådan lösning gör det lättare för människor att sänka sitt CO2-avtryck, men gör det så pass enkelt att denne sällan ens behöver fatta ett aktivt beslut för att göra just detta.
Med tanke på att det säljs närmare en kvarts miljard iphones per år så lär denna tillsynes lilla uppdatering ändå få märkbara effekter. Som så är fallet så lär Apple inte vara sen på att skryta om just detta.
Psykolog kritik mot Sellpy
Då jag nyligen hyllat Sellpy för sin genomtänkta design och smarta knep för att påverka sina användare är det dags för lite balans. I veckan skrev klimatpsykologen Frida Hyllander ett nödvändigt debattinlägg som problematiserar bilden av Sellpy något.
Läs texten i sin helhet här. Några bra poänger:
Trots att second hand-marknaden ökat markant så ökar också försäljningen av nya kläder
Klädindustrin står för ca 10 procent av världens totala utsläpp
Sellpy är beroende av att kläder överkonsumeras, exempelvis är en stor del av utbudet männikors “felköp”
Sellpys majoritetsägare är HM-gruppen, ett gäng som knappast har incitament att minska mängden kläder som konsumeras
Såg att prenumeranterna tickat upp till 3047 redan. Men vem håller räkningen 🥳🤪